MANUS'tan Özel Bir Post Prosesör - 4 Eksenli Makineler İçin En İyi Çözüm

MANUS'tan Özel Bir Post Prosesör - 4 Eksenli Makineler İçin En İyi Çözüm

Parametrik post prosesör, NC kontrol ünitelerinde aktif Tcpc (G43.4, M128, Traori) veya düzlem döndürme (Düzlem Uzaysal, Cycle800, G68.2) işlevleri bulunmayan çok eksenli CNC makineleri için MANUS tarafından geliştirilmiş özel bir post prosesördür.

Parametrik post prosesör her türlü çok eksenli CNC'de kullanılabilir. Özellikle:
  • 4 eksen yatay bir CNC freze tezgahınız,
  • üzerinde divizör bulunan dikey bir 4 eksen CNC freze tezgahınız,
  • harici çift döner eksenli döner tablanız varsa ya da,
  • 3 eksen tezgahınızda C eksen döner kafanız varsa,
bu özel post prosesör verimliliğinizi son derece arttıracaktır.

Bu tarz CNC frezeler yeni makineler olsa bile, yukarıda bahsedilen özel NC kontrol ünitesi fonksiyonları bu tezgahlarda çoğu zaman ayarlı değildir ve bu nedenle özel parametrik post prosesler bu tür tezgahların verimli kullanımı için önem kazanmaktadır.

MANUSpost, bu tür tezgahlarda, özel amaçlı NC kontrolör fonksiyonlarını kullanmak yerine, hesaplama denklemlerinin NC kodu içinde yer aldığı özel bir NC program çıktısı oluşturur. Post prosesöre WPC (iş parçası merkezi) değerinin girilmesine gerek yoktur. Parametrik post prosesörün, WPC değerlerini bilmesine gerek yoktur. Post prosesör, denklemlere uygun şekilde eklenen sistem değişkenlerini kullanarak, hesaplamalarda WPC ve takım uzunluğu değerlerini okur ve kullanır. NC program içerisinde bu sistem değişkenleri ile yapılan hesaplamalar, NC program çalışırken CNC takım tezgahı üzerinde anında gerçekleştirilir.

Bu özel post prosesör, hesaplamalar için post prosesöre WPC değerlerinin girilmesine ihtiyaç duyan piyasadaki bazı post prosesörlerle karıştırılmamalıdır. Bu tür post prosesörlerle ilgili en kötü şey, WPC değerlerinde ufak bir değişiklik olsa bile NC programını yeni WPC değerleri ile yeniden oluşturmak zorunda olmanızdır.

Özel parametrik bir post prosesör kullanmadığınız zaman, gerçekleştirilen en yaygın uygulama, WPC'yi tabla döndürme merkezi olarak düzenlemektir. Bunu yaptığınız zaman, özel bir post prosesöre gerek olmayacaktır, tablanın dönüşünden gelecek tüm dinamik ofsetler ihmal edilebilir çünkü hepsi sıfırdır.

  • Bu yöntem sadece döner tablalı 4 eksenli makinelerde kullanılabilir. Döner kafalı 4 eksenli makinelerde ve 5 eksenli makinelerde kullanılması çok zordur, çünkü bu yöntemle döner kafalı 4 eksenli makinelerde takım uzunluğu hesaplanamaz. 5 eksenli makinalarda da bir yerine iki adet döner eksen merkezi bulunduğu için parça konumunu döner eksen merkezi olarak ayarlamak çok zordur.
  • Aynı parçanın her yeni imalatında, özel bir fikstür kullanmıyorsanız, CAM’de ayarlanan parça konumunu ve WPC’yi tabla döndürme merkezi olarak ayarlamak CNC operatörü için zor ve zahmetli bir süreçtir.
  • CAM programlama sürecini tamamlamak ve NC programı oluşturmak için, CNC tezgah üzerinde parça konumunun ve WPC'nin tam yerini bilmeniz gerekir. Bu değerleri öğrenene kadar NC kodunu oluşturamazsınız.
  • Parça modeline göre WPC konumunda küçük bir değişiklik bile, CAM programlarında ve NC program çıktısında değişikliğe sebep olur. Bu durumda, yeni konumlar CAM'e girilmeli ve takım yolları yeniden hesaplanmalıdır.Ve tekrar NC program yeniden oluşturulmalıdır. Bu büyük bir zaman kaybıdır, çoğunlukla yeni oluşturulan NC programlarını beklerken CNC makineleri durdurulur.

Özel parametrik bir post prosesör kullanmadığınızda, ikinci alternatif yöntem, WPC değerlerinin post prosesör arayüzüne girildiği bir post prosesör kullanmaktır. Bu yöntem, her tür çok eksenli CNC'de kullanılabilir. İlk bakışta, bu yöntem, yukarıdaki alternatifle karşılaştırıldığında iyi bir çözüm gibi görünebilir ancak bu yöntemin yukarıdaki ile çok benzer dezavantajları vardır.

Biz Manus olarak bu yöntemi yalnızca CNC kontrol ünitesi sistem değişkenlerini kullanmamızı kısıtladığında veya NC kontrol cihazının belleği parametrik NC programlarını çalıştırmak için çok düşük olduğunda kullanırız.

Bu yöntemde WPC'yi tabla döndürme merkezi olarak ayarlamaya gerek yoktur. Bununla birlikte, WPC'deki küçük bir değişiklik bile, önceki WPC değerleri ile oluşturulan NC programı tamamen işe yaramaz bir hale getirir.

Parça konumunun ve dolayısıyla WPC değerlerinin en küçük değişikliğinde bile NC programları yeni WPC değerleri işe yeniden oluşturulmalıdır. Bu, üretimde durmalara ve gecikmelere neden olur, çünkü WPC her değiştiğinde yeni bir NC programı gereklidir.

MANUSpost, kullanıcıya WPC konumunu sormayan bir çözüm sunar. Bunun yerine, WPC değerlerini alan ve bu değerleri NC programı CNC'de çalışırken, parçanın yeni konumunu hesaplamak için kullanan, parametrik bir NC program yapısı oluşturulur.

  • Bu yöntem, NC kontrol ünitesi orijinal Tcpc ve düzlem döndürme fonksiyonları ile aynı prensipte çalışır.
  • NC kontrol ünitesi sistem değişkenlerini (takım uzunluğu ve WPC değerleri) kullanarak, NC programı CNC üzerinde çalışırken, dinamik ofset hesaplamalarını NC program içerisinde gerçekleştirir.
  • Ne WPC'yi döner eksen merkezi olarak ayarlamaya ne de WPC değerlerini post prosesöre girmeye gerek yoktur.
  • Yeni parça bağlandığında parça konumu farklıysa WPC değerleri CNC üzerinde değiştirilebilir, aynı NC programı çalışmaya devam edecektir.
  • Üretimde durma ve gecikme olmayacaktır. CNC operatörü, istediği gibi parça konumunu ve WPC'yi serbestçe ayarlayabilecektir.

09
Oca
2019 . MANUS