CNC Simulasyon Yazılımı Kullanmanın Faydaları

CNC Simulasyon Yazılımı Kullanmanın Faydaları

Çok eksenli (4 eksen ve üzeri) CNC tezgâhların kullanımı ülkemizde her geçen gün artmakta. Örneğin havacılık ve savunma sektöründe 5 eksen CNC frezeler olmazsa olmazlar listesine çoktan girdi. Bu kompleks yapıdaki CNC’lerin kullanımı birtakım özel amaçlı CNC yazılımların kullanılmasını da zorunlu hale getiriyor. Bu yazılımların ilki CADCAM yazılımları. CADCAM yazılımları hem modelleme, hem de CNC’lerin çalışması için gerekli olan takım yolu hazırlama konusunda zaten uzun zamandır ülkemizde biliniyor ve yaygın olarak kullanılıyor. Bu özel yazılımların ikincisi ise CNC post processor yazılımlarıdır.

CNC post processor yazılımlarının da önemi her geçen gün artmakta ve CNC kullanıcısı firmaların birçoğu güvenlik, doğruluk, verim gibi nedenlerle CADCAM yatırımına ek olarak CNC post processor yazılımlarına yatırım yapmaya da başlamış durumda. Bu özel yazılımların üçüncü halkasını CNC simulasyon yazılımları oluşturuyor. Tıpkı CNC post processor yazılımlarında olduğu gibi CNC simulasyon yazılımının önemi ve CNC kullanıcılarının bu tarz yazılımlara duyduğu ihtiyaç her geçen gün atmakta.

CNC Simulasyon Yazılımları

Peki, CNC simulasyon yazılımları nedir? Kısaca özetlemek gerekirse: CNC simulasyon yazılımı, NC kodların (G kodların) CNC tezgâhta çalıştırılmadan önce birebir bilgisayar üzerinde test edilebilmesini sağlayan, gerçek kesimden hiçbir farkı olmayacak şekilde CNC makina hareketlerini gösteren, gerçek makina kesiminde yer alan takımların, tutucuların, fikstürlerin, bağlama aparatlarının ve stok malzemenin birebir aynı şekilde gösterildiği, kesim sırasındaki çarpmaları, NC kod hareket hatalarını, parça bozulmalarını tespit edebileceğiniz yazılımlardır. Piyasada şu an çok fazla CNC simulasyon yazılımı yer almıyor. Bir kısım CADCAM programlarının içerisinde CNC tezgâh simulasyon özelliği bulunmasına rağmen, aslında bunların birkaç istisnası dışında tamamı tezgâhta çalışacak NC kodu simule edebilme özelliğinden yoksun. Simule ettikleri aslında sadece NC kod yaratılmadan önceki (post proses edilmeden önceki) tezgâh kinematik hareketleri oluyor. Bu tarz simulasyonlar gerçek bir CNC simulasyonu değil ve tam bir güvenlik ve doğruluk sağlamıyor.

Piyasadaki bir diğer tür CNC simulasyon yazılımları ise CADCAM programlarından bağımsız ve harici çalışan ve bu iş için özelleşmiş CNC simulasyon yazılımları. Bu yazılımlar tezgâhta çalışacak NC kodu simule edebilen yazılımlar ve sadece NC kod simulasyon özelliği değil, bunun dışında kullanıcı için yararlı olabilecek diğer özellikleri de barındırıyor. Örneğin: Çarpma kontrolü, Kesilmiş malzeme üzerinden ölçüm alma, Kesilmiş malzeme ile parça modelini kıyaslama, Takım boyu ve takım tutucu uygunluğunu kontrol etme, İşleme zamanını gösterme, NC kod hataları, gibi özellikleriyle hatasız bir kesimin gerçekleştirilmesini sağlayabiliyorlar. Bu tarz özelleşmiş CNC simulasyon yazılımları maalesef piyasada çok fazla bulunmuyor.

CNC Simulasyon Yazılımları

Piyasada yer alan birkaç güçlü yazılım ise yüksek fiyatları nedeniyle talaşlı imalat sektöründe yaygın olarak kullanılmamakta. Birçok firma artık bu yazılımların önemini ve gerekliliğini bilmesine rağmen yüksek meblağları karşılamakta zorlanmakta ve sonuçta ya bu yatırımları yapmayı ertelemekte ya da gerekli olandan az sayıda kullanıcı lisansı temin edebilmekte veya az sayıda özellik barındıran yazılım versiyonlarını tercih etme zorunda kalmakta.

Kendi müşterilerimizden gelen yoğun talep doğrultusunda MANUS Yazılım olarak 7 seneyi aşkın süredir bizler de CNC post processor yazılım çalışmalarımıza ek olarak CNC simulasyon yazılım çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu süreç içerisinde ülkemizde en yoğun tercih edilen CNC post processor yazılımlarını geliştirirken, saha çalışmalarımız ve müşteri diyaloglarımızda, müşterilerimizin CNC simulasyon yazılımlarına duyduğu ihtiyacı ve gereksinimlerini defalarca kez gözlemledik ve yaşadık. Bir CNC simulasyon yazılımında neler olması gerektiği, olmazsa olmazları belirledik. 7 senelik yoğun çalışmalarımız sonucunda nihayet 2016 yılı itibari ile piyasadaki benzer ürünlere göre çok daha uygun maliyet ve güçlü teknik özellikleri ile CNC simulasyon yazılımımız MANUSsim’i müşterilerimizin kullanımına sunacağız.

13
Tem
2015 . MANUS