CNC Post Prosesör Nedir?

CNC Post Prosesör Nedir?

CNC post prosesör işlemi, CNC programlamada önemli bir adımdır. CNC post prosesör yazılımı CAM yazılımı ve CNC takım tezgahı arasında köprü işlevi görür. CAM yazılımı, 3D parça geometrisi üzerinde, kesici takımlar kullanarak frezeleme veya tornalama işlemini gerçekleştirmek için kullanılır. CAM programında oluşturulan “takım yolu verileri” APT/CL formatındadır. APT/CL formatı CAM programlarına göre isim ve format farklılığı gösterebilir. Siemens NX-Cl, Mastercam-Nci, Catia-Apt, Powermill- Cut vb gibi.

APT/CL formatındaki takım yolu, CNC takım tezgahından bağımsızdır. APT/CL, hedef CNC takım tezgahı tarafından yürütülebilmesi için NC koduna dönüştürülmelidir. Bu dönüşüme CNC post prosesör işlemi denir.

CNC POST PROSESOR NEDİR?

CNC post prosesör işlemi, CAM programında hazırlanan takım yolunun CNC tezgahta hatasız gerçekleştirilebilmesi için önemlidir. CNC post prosesör düzgün yapılandırılmaz ve doğrulanmazsa, çarpmalar, parça bozulmaları, NC kodunun manuel olarak düzenlenmesi yoluyla zaman ve para kaybına neden olabilir.

Çoğu CAM programında CNC post processor, CAM programının dahili bir modülüdür veya MANUSpost gibi bağımsız harici CNC post processor geliştiren firmalar da bulunmaktadır. Bağımsız bir post prosesör çözümü birden fazla CAM yazılımını destekleyebilir.

Düzgün ve güçlü bir CNC post prosesörün özellikleri:

  • NC kodlarını manuel olarak düzenlemeye gerek yoktur.
  • CNC takım tezgahının ve CNC kontrolörünün tüm fonksiyonlarını desteklemelidir.
  • CNC takım tezgahı, CNC kontrol cihazı veya CAM yazılımının eksikliklerini gidermek için ek işlevsellik sağlamalıdır.
  • Şirketin üretim kültürüyle uyumlu olmalıdır.

24
Şub
2015 . MANUS